Witamy na pilskim forum fantastyki Fenix

IndeksCalendarFAQSzukajUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj

Share | 

Gasnące Słońca - Gra - Ustalenia wstępne

Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Go down 
AutorWiadomość
Krzychu

Liczba postów: 226
Data wstąpienia: 17/05/2010

PisanieTemat: Gasnące Słońca - Gra - Ustalenia wstępne   Pią Lip 09, 2010 5:36 pm

Wstęp: ten post powstał z kompilacji 3 wcześniejszych oryginalnie napisanych w Dziale dla MG.

Dobra, ponieważ się zapowiedziałem to i coś więcej napisze na ten temat.

Kiedy: Trudno powiedzieć, ale na pewno po tym jak pogramy trochę w Wiedźmę i pomęczymy jeszcze Neuroshime.
Czyli jakiś miesiąc może półtora, może i dwa.

Ilu graczy: przewiduje grupę 4-5 graczy.
Zgłoszeni: Jancol, Bercik
W rekrutacji: Dudi, Lechu, Szymon
Przyjęci: David

Kto prowadzi: nikt inny jak Ja

Czego oczekuje od graczy: Jeżeli chcecie grać członkami gildii, kościoła lub szlachty to podstawową znajomość podręcznika głównego, oraz zasad rządzących społeczeństwem GS, oraz specyfiką danej grupy.
Jeżeli chcecie grać rasą inną niż ludzka podstawową wiedzę na temat tej rasy, a w szczególności zasad jej odgrywania. Polecam suplementy.
Jeżeli nie chce wam się niczego czytać to nie możecie należeć do żadnej z wyżej wymienionych organizacji i macie obowiązkowo na starcie Utrapienie: Pochodzenie z Utraconego Świata (+1 pt). Jeżeli więcej niż jedna osoba wybierze tą opcję to wszystkie te osoby się znają przymusowo i pochodzą z jednego świata.

Każdy gracz musi dostarczyć mi w terminie do dwóch tygodni przed rozpoczęciem gry:
- historię postaci (format A4 styl i forma dowolna)
- kartę 'techniczną' postaci zawierającą dane fizyczne, oraz krótki rys psychologiczny postaci. Mile widziane zdjęcie lub rycina. (format A5 rękopis)
- kartę światopoglądu postaci (format A5, styl i forma dowolna)
- kartę postaci wg. zasad w podręczniku głównym 2. edycja (wypełniona i gotowa do gry)

Uwagi odnośnie tworzenia postaci:
- gracze którzy zdecydują się nie czytać podręcznika i co za tym idzie wziąć opcje z "Pochodzeniem z Utraconego Świata" Nie mogą posiadać Cechy: Technika na poziomie wyższym niż 5, chyba że dostarczą pełny opis świata z którego pochodzą korzystając ze wzoru i wskazówek w podręczniku głównym i dostarczą go w terminie do 3 tygodni przed planowaną pierwszą sesją.

Wszelkie pomysły na postać i pierwsze zarysy przesyłać do mnie na skrzynkę forumową, zastrzegam sobie możliwość odrzucenia niektórych konspektów w przypadku kiedy profesje będą się nakładać. W przypadku konfliktu, dwóch graczy podobny pomysł na postać, wygrywa ten pomysł który okazał się być bardziej w klimacie.

Zastrzegam, że gracze mogą, jeżeli tylko chcą, grać własną stworzoną przez siebie lub zaadaptowaną rasą, jednakże wtedy grać musi dostarczyć w terminie do 3 tygodni przed rozpoczęciem sesji opis danej rasy, jej kulturę i pochodzenie. Należy wzorować się na rasach w podręczniku głównym przy ustalaniu wartości punktowej.

Uznaje każdy oficjalny dodatek, suplement i podręcznik jaki został wydany w uniwersum GS i gracze mogą z nich korzystać w trakcie tworzenia postaci, należy wtedy zamieścić adnotacje z jakiego podręcznika i z której strony się korzystało (ułatwi mi to robotę)

W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących powyższej treści: pisać.

Appendix A.

Uwagi do tworzenia postaci:

- Maximum dla Psi/Teurgii wynosi 6
- Postać może posiadać tylko jedną moc/rytuał na poziomie 6.
- Każdy Psionik/Teurg musi dostarczyć dodatkową kartkę A4 (w historii postaci) jak posiadł daną umiejętność
- Wyjątkiem są Dzieci Ur (Ur-Obun'owie i Ur-Ukar'zy) którzy dostarczają powyższą kartkę wraz z osiągnięciem 4. poz. i wyższego

Dobra, przy tworzeniu postaci postępujcie jak nakazuje podręcznik:

vide str 78-90 Podr. Podst.
lub. opierając się na koncepcjach 91-94. (albo na tabelce z 90)

UWAGA!

Tłumacze Podstawki może i dobrze go przetłumaczyli ale dali ciała na całej linio jeżeli chodzi o cyferki!

Dokładniej to na stronie 92 przy "Koszt współczynników w punktach dodatkowych"!

Powinno być tak:
[Obiekt] - [koszt w ptk za podwyższenie o 1 punkt]

Cecha - 3 ptk
Dziw - 2 ptk

Ostatnio zmieniony przez Krzychu dnia Nie Paź 03, 2010 9:32 pm, w całości zmieniany 2 razy (Reason for editing : Uzupełnienie treści)
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Lechu
Admin

Liczba postów: 617

PisanieTemat: Re: Gasnące Słońca - Gra - Ustalenia wstępne   Nie Lip 11, 2010 8:26 pm

Od Siebie dodam, że każdemu z graczy chętnych do gry pomogę zrobić jego pierwszą postać w Uniwersum Gasnących Słońc! Naprawdę warto zagrać w ten system, bo jest bardzo barwny i mało kto go umie poprowadzić należycie więc skorzystajmy z okazji. Aha! A co to tego, że to coś "nieco gorszego" od Star Wars'ów to całkowicie się z tym nie zgadzam Twisted Evil Każdy kto w to grał i to prowadził pewnie powie to samo flower Naprawdę polecam system Wink Co do postaci najlepiej zgłaszać się na PW - najlepiej jak byśmy je robili po sesjach u Dudiego w piwni Very Happy Po kolei a każdemu zrobi się postać i będzie można grać drunken
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Krzychu

PisanieTemat: Re: Gasnące Słońca - Gra - Ustalenia wstępne   Nie Lip 11, 2010 9:12 pm

Jak już mówiłem wielokrotnie to tym razem napiszę:
Będą karty i cała reszta, będzie gra. To jest praktycznie jedyne czego wymagam, potem już nie będę o nic raczej pytał i będę wiedział kim wy w ogóle tak naprawdę gracie. Ktokolwiek ze mną grał wie o co chodzi.

Nie wiem, nie pamiętam kto stwierdził, że GS jest "nieco gorsze" od SW, ale osobiście uznaje to za obrazę dla tego systemu, ponieważ GS jest o wiele bardziej różnorodne pod względem fabularnym niż jakikolwiek inny futurystyk czy fantastyk z jakim było mi dane się spotkać.

Lechu, dobrze zrobione, że dałeś oficjalnie znać o tym co mówiliśmy wcześniej. Lechu już ze mą w to grał i co nie co wie na temat tego syska i uznaje go za w kompetentnego w kwestii tworzenia postaci. Jeżeli macie z tym problem, nie interesują mnie powody to wiecie, gdzie się zgłaszać. Do mnie albo do Lecha.
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
DUDI.pl

Liczba postów: 677
Data wstąpienia: 19/05/2010

PisanieTemat: Re: Gasnące Słońca - Gra - Ustalenia wstępne   Czw Wrz 16, 2010 11:18 am

kiedy gramy w gs?
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Krzychu

PisanieTemat: Re: Gasnące Słońca - Gra - Ustalenia wstępne   Czw Wrz 16, 2010 7:42 pm

Cytat:
Będą karty i cała reszta, będzie gra. To jest praktycznie jedyne czego wymagam, potem już nie będę o nic raczej pytał i będę wiedział kim wy w ogóle tak naprawdę gracie. Ktokolwiek ze mną grał wie o co chodzi.

Ponieważ nic nie napisałem na forum o grze, to możemy wnioskować, że warunki nie zostały jeszcze spełnione.
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Krzychu

PisanieTemat: Re: Gasnące Słońca - Gra - Ustalenia wstępne   Pią Paź 15, 2010 8:46 pm

Ze względu na brak otrzymania do tej pory wymaganej dokumentacji postaci graczy, oraz fakt, iż przestaje być osiągalny, uznaję ten temat za zamknięty.

Ostatnio zmieniony przez Krzychu dnia Pią Paź 15, 2010 8:47 pm, w całości zmieniany 1 raz (Reason for editing : CRP)
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora

Gasnące Słońca - Gra - Ustalenia wstępne

Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Powrót do góry 
Strona 1 z 1